anak Malaysia yang bangga dengan matematik

anak Malaysia yang bangga dengan matematik

Tuesday, 6 December 2011

LATIHAN 5.2 : PENGIRAAN DAN MENYELESAIKAN MASALAH MELIBATKAN PERATUS

1.  Hitung nilai ini.  
     40% daripada 630        
                                         
     =   40   x   630 
         100                 
    =   252                        
                                             
2.  Nyatakan dalam peratus.
      17  daripada  34                               
                                                            
    =    17   x   100%                                  
         100                                                   
    =   50%                                             
                                                              
3.  Cari nilai asal.                                          
     18% daripada nilai asal ialah 45.                    
                                                                  
     Nilai asal    =   100%     x    45   
                             18%                        
                      =    250                     

4.  Cari nilai tambahan dan nilai susutan    
     200 kg ditambahkan sebanyak 15%.
                                                               
     Nilai tambahan    =   15      x    200 kg 
                                    100                   
                               =   30 kg  
                                                                  
5. Hitung nilai akhir bagi soalan ini.
    235 g ditambahkan sebanyak 30%                       
                                                                             
    Nilai akhir   =   (100  +  30)%  x  235 g              
                      =    130    x    235 g                      
                            100                                              
                      =    305.5 g                                    
6.  Cari peratus tambahan atau peratus susutan. 
     200 ditambahkan sebanyak 14.                   
                                                                       
     Peratus tambahan    =   14     x    100%              
                                        200                          
                                   =   7%                                 
                                                                           
7. Cari peratus keuntungan atau peratus kerugian.    
    Harga kos               =  RM80                                     
    Keuntungan             =   RM20                                  
                                                                           
   Peratus Keuntungan  =  RM20    x    100%     
                                       RM80                              
                                   =  25%                               
                                                                             
8. Cari peratus keuntungan atau peratus kerugian.   
    Harga kos   :   RM36                                         
    Harga Jual   :   RM43.20                                
                                                                            
    Keuntungan              =  RM43.20  -  RM36   
                                    =    RM7.20
    Peratus Keuntungan  =    RM7.20    x   100%     
                                           RM36                           
                                    =   20%                           
                                                                            
9. Cari peratus diskaun.                                                          
    Harga asal    :   RM1480                                            
    Harga Jual    :   RM1258                           
   Diskaun               =    RM1480  -   RM1258        
                              =    RM222                        
   Peratus Diskauan =  RM222    x   100% 
                                  RM1480                   
                              =  15%                              

10. Hitung harga asal.                                    
      Harga Jual   :   RM43                       
      Diskaun      :    14%         

     Harga asal   =       RM43                   
                            (100 - 14)%    
                        =  RM43  x  100    
                                             86    
                        =  RM50               

11. Selesaikan.                                
      Prinsipal          :  RM6000                             
      Kadar faedah  :  6% setahun       
      Masa              :  3 tahun        
      Faedah     =  ?                       
                                                            
      Faedah     =  RM6000  x  3  x  6%   
                      =  RM6000  x  3  x    
                                                      100  
                      =  RM1080                              
                                                                 

                      

15 comments:

  1. tq.. Senang paham. soalan no 2 tu 17 per 34 kan? typo ni.. Tq admin

    ReplyDelete
  2. waa TQ admin ...its very helpfull

    ReplyDelete
  3. saya mengucapkan banyak terimakasih kepada AKI RADENG-ROMBONG yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor toto yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar toto tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama MBAH KABOIRENG dan dengan senang hati AKI RADENG-ROMBONG mau membantu saya..,ALHAMDULIL LAH nomor yang dikasi AKI RADENG-ROMBONG semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungiya jika anda ingin mendapatkan nomor yang betul2 tembus seperti saya,silahkan hubungi AKI RADENG-ROMBONG DI 085-397-785-527 ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinga dan perlu anda ketahui kalau banyak dukun yang tercantum dalam internet,itu jangan dipercaya kalau bukan nama AKI RADENG-ROMBONG

    ReplyDelete
  4. thanks admin..saya copy ye .-farhan-

    ReplyDelete
  5. Thanks very much admin,,,sgt brguna kpd pljr mcm saya

    ReplyDelete
  6. Thanks very much admin,,,sgt brguna kpd pljr mcm saya

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Soalan no 2 tu, 17 *100%
    _
    34

    =100%
    _
    2

    = 50% kan???

    ReplyDelete
  9. Admin !!! Tolong teliti semula soalan nombor 3 itu. Terima kasih

    ReplyDelete
  10. Admin kalau nak cari harga baju selepas diskaun macam mana.. Ni soalannye harga asal RM60 dan Peratus 15%..

    ReplyDelete

LAMPIRAN